Sky_Streetball

 

 

 

 

Уличен баскетбол или по известен като Стрийт баскетбол е спорт който тонизира цялото тяло. Известен главно сред младежите, стрийт баскетбола намира почитатели във

всички възрастови групи. Простите правила и възможността за правене на ефектни трикове, прави уличния баскетбол

популярна игра.

 

Спорт ли е Стрийт Баскетбол-а ?

 

Да, уличният баскетбол е спорт който тренира голяма част от мускулните групи в тялото, главно раменете (при стрелба), трицепса (при дриблиране) и краката (при финтиране и скачане). Това е и спорт с който можете да изгорите доста калории, защото при стрийт баскета постоянно трябва да тичате, да финтирате, да скачате и да извивате тялото си.

 

Как се играе?

Разиграването се прави около един – забележете!, един единствен – кош, и се играе на доста високо темпо. И двата отбора отбелязват точки в един и същи кош и правилата са следните:

Няма съдия, така че фаловете се регистрират и отсъждат като

се обсъждат с всички играчи. Обикновено всеки отбор се състои от трима играчи и евентуално още няколко играчи за смяна.

Нямате право да направите дори крачка без топката да докосне земята и нямате право да бутате другите играчи. Когато се направи фал, атакуващият отбор трябва да се изтегли от наказателното поле и след това да атакува коша отново.

 

Какво ви е необходимо за да започнете?

Стрийт баскета е един от най-евтините и ефективни начини да спортувате. Чифт добри спортни обувки и една баскетболна топка е всичко от което имате нужда. Иначе, трябва да съберете няколко приятели които да обичат да играят баскетбол, да намерите няй близкото баскетболно игрище, да се разделите на отбори и да започнете.

Ако не можете да намерите приятели в този момент, можете да се отправите към баскетболното игрище и да се включите към играта която други хора вече са започнали. Повечето игрища в училища и паркове са постоянно отворени затова практически можете да играете по която и да е част на денонощието.

 

От къде е възникнал?

 

 

Стрийт баскетбола е сравнително нов спорт в Европа. Той произлиза от Америка. Там той възниква в големите градове, като алтернатива на стандартния баскетбол. Много бърже става популярен сред уличната култура, тъй като не ти е необходима спортна зала и голямо игрище за да тренираш, необходим ти е един кош ( в повечето случай направен от подръчни материали) и малко пространство за игра.

 

Сега

 

Днес уличния баскетбол се е развил като самостоятелен спорт със собствени правила и една феърплей култура, която привлича хора и от двата пола, от всички възрастови и социални групи. Това е един перфектен спорт ако искате да комбинирате тренирането на тялото си с радостни мигове и срещи с приятели.

 

Екипировка

 

Високите маратонки за баскетбол значително намаляват риска от най-обикновени изкълчвания и навяхвания на глезените.

Високите баскетболни обувки предпазват най-вече при движенията при които кракът се извива навътре. Когато стоите на пода с цяло стъпало, високата обувка дава поне 30% по-добра защита от навяхвания и изкълчвания от обикновените ниски спортни обувки.

Когато кракът се извива на 32 градуса навътре, високата обувка дава 11% по-добра защита, докато при извиване на крака навън, няма разлика дали сте с високи или ниски обувки.

 

Етикети:,