damqn

 

 

На 13 януари 2013 г., трима алпинисти – Дамян Петков, Григор Вътев и Стоян Тодоров – Мулето, са претърпяли инцидент по време на катерене по ледената стена над езерото Бъбрека край хижа Седемте езера в Рила. Добрата новина е че са живи, но и тримата имат тежки наранявания, а един от тях и счупен крак и оплаквания в тазобедрената област. Тримата са с общо охлаждане с хипотермия.

Инцидентът е станал по стената на Езерния връх, в горната част на маршрута, където има лавиноопасен пояс. Откъсва се лавина, която помита свръзката и тримата прелитат цялата отвесна част до основата на стената. Както знаем, този пояс е много стръмен, температурите на стената са много ниски (тя е северна), и лавината вероятно е от тип “дъска” и не е свързана с повишаване на температурите.
Най-тежко е пострадал Дамян, който има тежко счупване на единия крак, наложила се е операция и в момента е в реанимация. Григор и Стоян са с по-леки травми.
Надяваме се нашите приятели да се възстановят колкото се може по-бързо.

 

Ако имате желание и възможност да помогнете на Дамян в тази трудна ситуация, може да го направите тук:

Райфайзен Банк
В Лева: BG70RZBB91551068638888
В Евро: BG51RZBB91551468638809
Бояна Красимирова Петкова (сестрата на Дамян)
тел: 0899580431

 

Ако сте от Пловдив или се намирате в района, можете да направите своето дарение в МОЛ Галерия, Магазин ЯКО, където ще бъде поставена кутия за дарения.

 

 

Благодарим на всички!