Слънчевите очила се използват за защита от засилената осветеност на околната среда. Първите слънчеви очила са продадени през 1929 година. По-евтините и некачествени стъкла са изработени от такава пластмаса, която за разлика от специалните стъкла пропуска ултравиолетови лъчи (UV). Тя предпазва единствено от ярката видима светлина. Редуцирайки яркостта, слънчевите очила спомагат зеницата на окото да се разшири и така в окото навлиза повече светлина. Но тъй като тези очила не подтискат  ултравиолетовото излъчване, то в окото попадат повече ултравиолетови лъчи отколкото без очила, т.е. вместо да защитават очите тези очила имат обратен ефект. Поради това особено внимание при избора на слънчеви очила трябва да се обръща на степента на пропускливост на ултравиолетовите лъчи. Наличието на маркер CE означава удовлетворяване на изискванията на европейските стандарти, а именно филтриране на електромагнитни лъчи с дължина на вълната под 400 нанометра. За градски условия не е препоръчителна пропускливост под 18%.[26]

Наличието на поляризационни филтри премахва хоризонталните лъчи светлина, които предизвикват отблясъци, най-често край водни басейни. Лесен тест за наличието на поляризация е завъртането на течно-кристалните екрани (на часовници и мобифони). Изображението им се затъмнява изцяло когато се завъртят на 90º от изходното положение.

Огледалните слънчеви стъкла намаляват отразяваната от сняг, пясък и вода светлина.

В спортен магазин inSPORTline можете да намерите богата гама качествени поляризирани  спортни слънчеви очила на марката BRENDA.

Етикети:, , ,