Най-ефективно е бягането в парка или на бягаща пътека. Резултатът от един крос зависи не само от скоростта и изминатите километри, но и от вида и постройката на бягането, от това как е проведено – с какво съотношение между дължина и честота на крачката, по какъв наклон и терен. Бягането с по-дълга изисква по-мощно оттласкване и участие на мускулите разгъвачи на долните крайници, а това води до по-бърза изморяване. Важно е как се стъпва - на пета, цяло ходило или на предната му част. Ниската скорост предполага посрещане на земята с пета. Това налага да се използват подходящи маратонки.

.

Бягането срещу наклон активира повече мускулите по задната част на седалището, а по наклон – на предната част на бедрата.
Трябва да знаете, че бягането на пътека поставя по-малки изисквания към участващите мускули и опорно-двигателния апарат, отколкото бягането по трасе. Това се дължи на движещата се назад лента и в тази връзка възможността за поддържане на подходящата позиция на тялото, без да е нужно толкова мощно оттласкване. Реакцията на опората на оттласкващия крак при бягането върху движещата се лента е по-малка от тази при оттласкването от статична, твърда опора. Затова ако можете да бягате навън, го правете, а бягаща пътека използвайте по-рядко.

.

Нещо много важно за тези, които смятат да се сдобият с бягащата пътека – на какви условия трябва да отговаря професионалната бягаща пътека:
1. Стабилност - Трябва да е масивна и тежка
2. Мощност -  Моторът й трябва да е АС и минимум 3.5 конски сили.
3. Мекота и еластични качества на постамента, върху който се движи лентата.
4. Безопасност -  Задължително е наличието на стоп-бутон на удобно за трениращия място.
5. Промяна на наклона - добрите пътеки трябва да притежават възможност за промяна от 0° до+ 7°. При най-добрите диапазонът е от -5°до -22°.
6.Наличие на програми -  Освен ръчното регулиране на показателите,скъпите професионални пътеки предлагат програма за тестиране и допълнителни  програми с различна насоченост.
7. Здравина - Винаги се интересувайте какви гаранции дава производителят.
8. Сервизно обслужване – Може ли производителят да достави бързо резервни части.

.

Всичко това можете да намерите в спортен магазин inSPORTline с 5 годишна гаранция

Етикети:,