Блог на магазин ЯКО
Спорт и Туризъм

Нови публикации

Архиви

Календар

август 2018
П В С Ч П С Н
« авг    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Следете ни в:

магазин Яко в Facebook магазин Яко в YouTube Блогът на магазин ЯкоМагазин Яко в Twitter

 

Лятото дойде и е време за патки. Кой на море, кой в планината, двуместни или осемместни вие решавате :) Магазин яко Ви предлага голямо разнообразие от туристически и къпнинг палатки.

Етикети:, , , ,

април 30th, 2010 | in Статии | Leave a comment
palatka Най-напред трябва да си зададем въпроса за какво ще я ползваме и как ще я пренасяме?
Ако смятаме да къмпингуваме, да имаме удобства и ще я транспортираме с превозно средство, то теглото и обема на палатката нямат особено значение.
При туристически преходи, където пренасянето става на гръб следва да се търси         по-малък обем и да е колкото се може по-лека.

Трябва да знаем в какви условия основно ще ползваме палатката, от гледна точка на сезони и метеорологично време?
При употреба в дъждовни и зимни условия, то е добре да търсите палатки с по-висок воден стълб, т.е. по-издръжливи на вода /> 3000мм воден стълб – среден и висок клас палатки/. Разбира се в такива условия се предполага и възможност за силен вятър, поради което избирайте по-ниски палатки, за да не се окаже, че сте си купили платна  за лодката.
Зимните палатки имат една особеност – горния слой е удължен в основата на палатката, с цел да се затрупва със сняг, за да не се рее като знаме. Трисезонните палатки обикновено са с по-нисък воден стълб. Но това не пречи палатката да ви спаси в дълъг и проливен дъжд, ако сте я опънали добре.

Вида на рейките също е от значение в някои случаи!
Масово се ползват рейки от фибростъкло, тъй като това е евтин, но удачен вариант, дори ако се наложи замяна на счупена рейка.
Материала Durawrap е с по-високо качество, но и цена.
А рейките от алуминий са най-добрия вариант от гледна точка на тегло и издръжливост, но оскъпява палатката.

Разбира се не на последно място е въпроса дали да си вземем еднослойна, по-евтина и по-лека палатка или двуслойна, но по-тежка и по-скъпа?
Най-големият недостатък на еднослойните палатки е конденза, който се образува от вътре при температурните разлики. Така може да ви вали от вътре, дори когато навън е сухо. Те се ползват основно в летни условия, когато се носи много багаж на гръб или ви трябва за всеки случай.

Туристически магазин Яко ви предлага голям избор от висококачествени палатки

Етикети:,