Блог на магазин ЯКО
Спорт и Туризъм

Нови публикации

Архиви

Календар

август 2018
П В С Ч П С Н
« авг    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Следете ни в:

магазин Яко в Facebook магазин Яко в YouTube Блогът на магазин ЯкоМагазин Яко в Twitter

:: Технологии

 

май 5th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

Ion-Mask

Проблемът
Туристическите обувки в водонепромокаема мембрана не успяват да излъчат навън топлината и влагата които тялото генерира

Решението

Новата технология за хидро-контрол на Hi-Tec, поначало разработена за Британската армия и достъпна на пазара от 2008 г.

Как действа
В началото на процеса обувките се поставят във вакуумна машина
1. Използва се плазма за да се активират материалите на повърхността на обувките
2. Инжектират се химикали във вакуумната машина
3. Получените химични пари се свързват с влакната на обувките, правейки ги хидрофобни (при кожените – и непромокаеми)
4. Така обработената повърхност на обувките се сдобива с покритие е дебелината на молекула. За разлика от мембраните, обработените обувки позволяват на въздуха и водните пари да преминават свободно
Този процес може да бъде прилаган към различни материали, включително кожа и полиуретан

Ползите:
Ion-mask е нанотехнология за хидро-контрол
Накратко това означава, че процесът на обработка прави обувките не само непромокаеми, но осигурява и метод за ефективен контрол над влагата.

1. Въведение

ION-MASK™: Пълно ръководство

През 2008 Hi-Tec започна производството на първата нанотехнология за контрол на влагата
ion-mask™ представлява квантова стъпка в технологиите за производство на обувки, като с този текст се цели да се покажат подробности за тази технология, нейните предимства, как работи и защо е различна.
Допълнителна информация е достъпна и на www.wetisdry.com

2. Процесът

3 минутна революция
Процесът на обработване на обувките за добавяне на ion-mask трае 3 минути.
Това е следпроизводствен процес, което означава че се третира готовата обувка. Не се добавят допълнителни шевове или материали.
Ползите от този процес са много, и са онази квантова стъпка която вече беше спомената.

Вакуум
Обувките се поставят в машина, след което се изтегля въздуха за да се получи вакуум

Плазма
След около 30 секунди се задейства плазма. Това подготвя повърхността на обувките за обработката с химикали

Добавяне на отблъскващ агент
След подготвителната фаза, в машината се вкарва фуоровъглерод, който се свързва с всяко влакно от обувката. Полученото покритие е на микроскопично ниво и е с дебелина около 10 нанометра. 1000 пъти по-тънък от дебелината на човешки косъм.

Изваждане на обувките
След 3 минути въздухът се връща в камерата и когато налягането бъде възстановено, вратата се отваря. Обувките вече могат да се извадят за да продъжи обработката им.

Непромокаеми/Хидрофобни
Чрез ion-mask™ технологията може да се обработи всяка обувка, въпреки че дизайнът и материалите могат да повлияят върху последващия ефект.
За да се разграничат разликите след обработката, Hi-Tec ion-mask™ продуктите попадат в две категории:

ION-MASK™ непромокаеми се отбелязват като WPi
ION-MASK™ хидрофобни се отбелязват като HPi

Считано от сезон пролет/лято 2009, всички продукти на Hi-Tec попадат в една от тези две категории.

Ключови ползи
Има една основна разлика между WPi и HPi продуктите. WPi са проектирани да са непромокаеми за да предпазват краката сухи. Докато HPi обувките имат всички предимства на ion-mask технологията, но не са проектирани да са непромокаеми. Напротив, вместо да отблъскват водата, те я приветстват!

WPi
Непромокаеми
Хидрофобни
Дишащи
Олекотени
Остават чисти
И не вредят на природата

HPi
Хидрофобни
Дишащи
Бързо съхнещи
Олекотени
Остават чисти
И не вредят на природата

Какво е WPi
Всички продукти с тази характеристика са непромокаеми и хидрофобни
Типичните категории са туристически или кожени голф-обувки, които по традиция се проектират за да не допускат влага вътре. Отделно от това, ion-mask™ подсилва качествата на третираните материали. И за да сме сигурни, че WPi обувките са наистина непромокаеми, подбираме единствено материали, които ще са максимално ефективни след ion-mask™ обработката. Кожата например:
-    има натурална устойчивост към вода
-    много плътна структура
-    дори и под налягане не поддават

ВСИЧКИ WPi ПРОДУКТИ СА НЕПРОМОКАЕМИ.

Какво е HPi
Хидрофобните ion-mask™ не са проектирани да са непромокаеми. За пример – мрежестите обувки и сандали са достъпни за водата поради самия си дизайн.
Също както при WPi дизайна, и тук всяка нишка е обработена с ion-mask™ но тук целта е различна от просто непромокаемост. Всички HPi продукти са хидрофобни, което означава че материята абсорбира много по-малко вода. HPi обработените продукти са:
-    в по-малка степен абсорбиращи
-    бързо съхнещи
-    запазват ниското си тегло
-    остават чисти по-дълго време

ПО-СУХИ, ПО-ЛЕКИ И ПО-ЧИСТИ

Етикети:, , ,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

hollow-fibre1

Специална технология, при която във всяко влакно от изолацията има по 1 кух канал, като въздухът в тях служи като много добър изолатор за топлината. Осигурява отлична изолация дори при висока влажност, няма абсорбиращи качества, съхне бързо, не променя формата и качествата си след пране.

hollow-fibre4

Специална технология, при която във всяко влакно от изолацията има по 4 кухи канала, като въздухът в тях служи като много добър изолатор за топлината. Осигурява отлична изолация дори при висока влажност, няма абсорбиращи качества, съхне бързо, не променя формата и качествата си след пране.

hollow-fibre6

Специална технология, при която във всяко влакно от изолацията има по 6 кухи канала, като въздухът в тях служи като много добър изолатор за топлината. Осигурява отлична изолация дори при висока влажност, няма абсорбиращи качества, съхне бързо, не променя формата и качествата си след пране.

Етикети:, , ,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

cotton COMBED COTTON

Най-висококачествения памук. Памукът преминава през допълнителен изчистващ процес така, че остават само най-дългите влакна, което подобрява мекотата и здравината на материалите. Идеален е за топли климати, поради мекотата и свойството си да държи хладно.

primaloft_logo Най-добрия заместител на гъшия пух, от синтетичните материали. Предлага отлична топлинна изолация и лекота, мекота, компресивност и паропропускливост. Поддържа се лесно, съхне много бързо. Специално обработените ултра-финни влакна спомагат за образуването на водоустойчива изолираща структура, кояти Ви запазва сухи и топли дори и в екстремни условия. Подходящ за страдащите от алергии.

Етикети:, , ,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

meryl-skinlife-copy-1MERYL SKINLIFE® – 100% polyamide

Meryl Skinlife® e 100% полиамидно, бактериостатично влакно. Поддържа естествения бактериален баланс на кожата, независимо от нивото на дейността. Нормално, човешката кожа има наличие на бактерии. Високото ниво на бактерии, както и пълното им отсъствие, води до различни проблеми (алергии, миризма, заболявания и др.). Meryl Skinlife® не свежда нивото на бактериите по – ниско отколкото е нормалното им присъствие върху кожата

isolwoolISOLWOOL® – 50 % polypropylene + 50% wool

Перфектна комбинация от Мериносова вълна и полипропилен Meraklon, която увеличава механичната устойчивост на вълната. Изделията от този материал са изключително устойчиви, като в същото време осигуряват отличен топлинен комфорт.Материите изработени от ISOLWOOL® са пет пъти по – устойчиви от тези, изработени от 100 % вълна. Термозащитата се дължи на изолационните свойства на полипропилена Meraklon и на структурните свойства на вълната. Тази комбинация гарантира идеална телесна температура и при най – тежките климатични условия.

polycolon POLYCOLON – 100% polypropylene

Висококачествено полипропиленово влакно от Schoeler Австрия. Polycolon® поддържа комфорта на тялото и го запазва сухо, независимо от степентта на изпотяване, като отвежда влагата. Polycolon е изключително лека и здрава материя,  отблъскваща влагата, като същевременно изсъхва изключително бързо.

Етикети:, , ,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

bb-acrylBB ACRYL® – 100% acrylic

Дълготрайна и здрава акрилова прежда, осигуряваща изключителен комфорт и защита. Предназначена е за подобряване на защитата от пришки, притежава отлична изплационни свойства.

lycraLYCRA®
Lycra® e запазена марка еластично влакно на Ivista. Това е изключително еластична материя, осигуряваща максимално удобство. Влакното гарантира префектно захващане към тялото и е идеално за спортни и туристически дрехи.

Етикети:, ,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

comtex-mx1

Комфорта който предлага тази технология, е около четири пъти завишен в сравнение с обикновенния микрофибър. Абсорбиращият капацитет на полипропиленовия структурен състав, е приблизително нула, което се дължи на максималния брой микрофибр. Отличителните характеристики по отношение транспортирането на влагата, са гарантирани. Невъобразим брой въздушни канали осигуряват идеалния топлинен климат и перфектна топлинна защита.

Етикети:

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

comtex logo100 % полипропиленово влакно със силно водоотблъскващо свойство, осигуряващо висока проводимост и ниска степен на абсорбация. Изключително гладката повърхност на влакното е в състояние да прехвърли влагата извън кожата с невероятна скорост. Така кожата ви ще остане суха дори и при условия на интензивно натоварване. Топлинната проводимост на Comtex влакно ® е много ниска, което позволява поддържането на идеален топлинен климат дори в студено време.

Етикети:, , ,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

isolfil logoВисококачествена италианска полипропиленова материя от влакното Meraklon. Притежава най – ниската топлопроводимост от всички влакна, като в резултат на това, представлява най – добрата защита от температурни промени – поддържа постоянна температурата на тялото. Коефициентът на абсорбиране на влага на Isolfil®, e изключително ниско, поради което е в състояние да изведе влагата вън от дрехата и да предотврати всяко неприятно чувство и дискомфорт.

Етикети:, ,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

coolmax logoCoolmax® e високосачествено полиестерно влакно произведено от Dupont. Предлага максимално транспортиране на влагата и повишава изпаряването на потта, благодарение на  вградените канали, които увеличават площта на повърхностите до 25 %. Coolmax® е изключително дишаща, мека и приятна за носене материя, предлагаща отлична топлоизолация.

Етикети:,

април 28th, 2010 | in Технологии | Leave a comment

tec-proof.

Изключително здрава непромокаема, дишаща мембрана, притежаваща изключителна водоустойчивост и отлична паропропускливост.

achievetex.

Високо-технологична материя, проектирана да бъде водоустойчива, ветроустойчива, с висока паропропускливост, които позволятват на тялото да се чувства комфортно. Материята е мека и приятна за носене. Дрехите с Achievetex изглеждат добре и след продължително носене.

thermolite

Termolite предлага топлина и комфорт без усилие, дори при влажност. Тази материя е супер лека и предоставя висок коефициент на полезно действие…Защото това е материя, създадена по разработка на DuPont SA, изградена от нишки с куха сърцевина, които пропускат въздух за по-добра изолация. Плюс за носещите е, че остават по-сухи, защото материята изсушава 20 % по-бързо, от колкото други изолиращи материи, и 50 % по-бързо от памука. Termolite е най-добре прилепващата материя, защото създава усещане за комфорт, супер лека е и позволява по-голяма свобода на действието.

Технологията на нишките с куха сърцевина осигурява най-голяма топлина при минимална тежест на материята. По-голямата повърхностна площ позволява бързо изпаряване на влагата чрез отвеждането й от кожата към повърхността на влакното, където тя се изпарява по-бързо.

Етикети:, ,