Блог на магазин ЯКО
Спорт и Туризъм

Нови публикации

Архиви

Календар

август 2018
П В С Ч П С Н
« авг    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Следете ни в:

магазин Яко в Facebook магазин Яко в YouTube Блогът на магазин ЯкоМагазин Яко в Twitter

:: Маршрути

 

септември 19th, 2012 | in Маршрути, Мероприятия, Статии | Leave a comment

Третото издание на XCo Adventure Cup Bulgaria екстремното състезание на България ще се проведе от 21 до 23 септември в Русенско.

 

 екстремното състезание на България

 

XCo Adventure Cup Bulgaria – e приключенско, планинско състезание (от тип “Adventure Race”), организирано от Клуб за Екстремни Спортове “XCoClub”. Надпреварата ще започне на територията на град Русе и Природен парк „Русенски Лом”. Стартът ще бъде даден в 9.30 ч в петък на площада пред Общината. Участниците ще научат точния маршрут на 200-километровото трасе само час преди началото на състезанието. За участие са се регистрирали 33 отбора от по двама души. Участниците ще трябва да се справят с дисциплините трекинг, колоездене, бягане, спускане на рапел, скално катерене, ориентиране и издръжливост. В тазгодишното издание на състезанието са включени и водни дисциплини – гребане и плуване, както и проникване в пещера.

Състезанието което е уникално по рода си унас, може да участва всеки, който е добре физически подготвен, умее да борави с карта и компас и може да се придвижва сигурно в планински терение. Пълния регламент на състезанието можете да намерите на XCo Adventure Cup Bulgaria .

Всички екипи са от двама души, като изключително важно партньорството – никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата. За успешното провеждане на състезанието са ангажирани съдийски екип от професионални алпинисти, спасители с дългогодишен опит, както и водещи фотографи в спортовете на открито.

Миналата година победители станаха ориентировачите Кирил Николов и Иван Сираков, които изминаха трасето София-пл.Верила-Рилски манастир за 15 часа и 10 минути. За изминалите две години 84 състезатели преминаха успешно по трасетата на състезанието и усетиха тръпката от борбата за оцеляване сред природата.

Етикети:, , , , , , , , ,

2012 година вече започна. Смеем да кажем, че даже вече 1-вият месец си замина! С какво Ви зарадва още в началото годината, може да ни споделите във Фейсбук страницата ни!?

Вече може да си изберете и къде да прекарате, екстремно или релаксиращо, останалите месеци от годината. На сайта ни сме добавили и предстоящите Прояви през 2012 година на няколко спортни и туристически клуба. Надяваме се да си харесате нещо и да го посетите, а после да ни споделите как сте си прекарали!

Екстремно каране на велосипед

Екстремно каране на велосипед

 

Не забравяйте, че трябва да се подготвите и добре за излетите, за да си осигурите един комфортен престой. Обърнете внимание какво ще ви бъде нужно. Ето и няколко предложения от нас: Палатки, Шалтета, Спални чували, Обувки, ДрехиРаници, Аксесоари.

 

Етикети:, , , , ,

август 23rd, 2011 | in Маршрути, Мероприятия | Leave a comment

24 часов маратон – Велоклуб “Крива Спица”

Велоклуб “Крива спица” кани всички приятели на велосипеда и планината на петото издание на “24 часов маратон по планинско колоездене.”

24 часов маратон

(more…)

Етикети:, , , ,

юни 8th, 2010 | in Маршрути | Leave a comment
Райското пръскало е най-високият водопад в България. Намира се в Централна Стара планина, близо до връх Ботев на южния склон на планината. Сега ще Ви кажем как да стигнете до там :)

Отправна точка за маршрута е град Калофер, откъдето по асфалтиран път с дължина 4км се минава през живописното ждрело на река Тунджа и се стига до местността “Паниците” – изходен пункт за маршрута към хижа ”Рай”.В района на “Паниците”, хотел “Райски кът” предлага паркинг, където посетителите могат да отседнат или да оставят автомобила си.

Оттам, по добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка пътека, след около 15-20 минути се стига до главния вход на Националния парк в местността ”Поняка”, където е представена необходимата за по-нататъшното движение информация. Следва около 30 – 40-минутен преход през буково-дъбова гора и се излиза в южната част на планинското пасище “Параджика”, с внушителна гледка към резерват “Джендема”.
Продължава се по трасето и за около 20 минути се стига до първото място за почивка “Параджика”, където посетителите могат да си отдъхнат и подкрепят, наслаждавайки се на изумителната гледка към върховете Равнец, Хайдута, Ботев, Арманкая и Капаклия, както и към двата най-внушителни водопада в резерват Джендема – Райското пръскало и Голям Джендемски водопад.
След около половин час маршрутът достига до входа на резерват Джендема с невероятна панорама към ждрелата на реките Голяма и Малка Бъзовица и Бяла река, както и към скалния венец на местността “Николови дупки”.Оттук движението в Джендема, както и във всички резервати на парка, е разрешено само по маркираната пътека.
Преходът е приятен, през вековна букова гора, изградените от парковата служба места за почивка.

След около 1 час и 50 минути пътеката извежда на планинското седло под връх Малкия Купен, на 5 минути път от хижа “Рай”. Тук отново пред очите се открива невероятна гледка – към басейна на резерват Джендема със стръмни гористи склонове, потъващи в дълбоки урви и към отвесните каменни стени на скалния комплекс Райските скали, от които се спускат водите на искрящото бяло чудо – Райското пръскало.

Етикети:, , ,